Podziel się:

Pierwszy krok do ekologicznego życia

16-11-2020
Do schowka
Nagrodzony „iF Design Talent Award”, projekt „Orre”, którego autorem jest Adam Szczyrba, powstał z myślą o codziennym użytkowaniu w przestrzeniach mieszkalnych.

 

Kompostownik „Orre” ma na celu zmianę przyzwyczajeń, zachowań oraz popularyzację praktyki kompostowania, poprzez zmianę procesu użytkowania na bardziej przyjazny i zwiększenie wizualnej atrakcyjności produktu. Dzięki modułowości zajmuje niewiele miejsca i pozwala przerobić dużą ilość odpadów. Wbudowany wentylator, który wtłacza powietrze do środka, gwarantuje dobre natlenienie kompostu, a filtr węglowy chroni przed przykrym zapachem. Elegancka forma doskonale wpisuje się w nowoczesne wnętrza i współgra z wyposażeniem kuchni.

 

Idea projektu ma swoje początki w filozofii zero waste. Jest to styl życia, zgodnie z którym człowiek stara się generować jak najmniej odpadów. Kompostowanie to jeden z filarów ekologicznego życia. Dzięki niemu produkuje się mniej śmieci i wytwarza cenny nawóz. Co więcej, na świecie każdego roku na wysypiska trafia 1,3 miliarda ton żywności – to 1/3 całkowitej produkcji. Zauważyłem, że w Polsce nawyk kompostowania jest stosunkowo mało popularny. Powodów jest kilka. Przykry zapach sprawia, że kompostownik umieszczany jest zwykle poza kuchnią (piwnica, balkon, ogród). Niestety kompostownik poza kuchnią jest mało wygodny, a długi czas przetwarzania materii organicznej sprawia, że pojemnik musi być odpowiednio duży. Rozwiązaniem całego szeregu problemów okazał się być tlen. Tlen jest niezbędny do zachodzenia właściwych procesów biologicznych i usuwania nadmiernej ilości wody. Brak odpowiedniej ilości tlenu powoduje śmierć bakterii tlenowych, których miejsce zajmują te beztlenowe, odpowiedzialne za przykry zapach. Dobre natlenienie gwarantuje nie tylko redukcję przykrego zapachu, ale również przyspiesza cały proces. Rozwiązanie tego problemu pozwoliło mi ulokować kompostownik wygodnie w kuchni, tak by zawsze był pod ręką. Zadbałem również o estetykę i detale. Sama funkcjonalność nie wystarczy. Użytkownik musi jeszcze chcieć go posiadać i postawić w swojej kuchni, która dla wielu jest miejscem reprezentatywnym. Gdy już tam stanie i będzie zawsze pod ręką, to droga do nawyku kompostowania będzie już bardzo krótka - wyjaśnia Adam Szczyrba, projektant.

Podziel się:

Zobacz także

Dodaj komentarz
Dodaj komentarz
Autor:*
Masz konto?
E-mail:
Tytuł:*
Treść:*

Przepisz tekst wpisany w cudzysłowie:
Najbliższe targi:
Eurogastro i WorldHotel...
Polska - Nadarzyn
2021-03-24 | 2021-03-26
Meble Polska
Polska - Poznań
2021-05-25 | 2021-05-28
Warsaw Home & Contract
Polska - Nadarzyn
2021-10-27 | 2021-10-30
-
Wszystkie nowości w Twojej poczcie. Chcesz wiedzieć wszystko o aktualnych nowościach, promocjach - zapisz się do bezpłatnego newslettera.
Współpraca targowa:
Dołącz do nas!
Polub nas, a otrzymasz codzienną dawkę inspirujących aranżacji,
ciekawych artykułów i korzystnych promocji wprost na swoją tablicę!