fbpx
Produkty

Sen we wnętrzu

Residence W została zaprojektowana przez Fws_work.

Sen we wnętrzu

Niezależnie, czy sypialnia znajduje się w nowoczesnym apartamencie, czy w zrewitalizowanym domu – zwykle koresponduje z charakterem całego wnętrza. Zdarza się, że otwiera się też na inne pomieszczenia, np. na łazienkę.

Reklama
Meblarski-1000-banner-srodtekstowy-750x100-gif-miesiecznik-i-portal-informacyjny-branzy-meblarskiej-biznes-meble-pl

Gustave Carlson rozpoczął swoją karierę od poruszania się po dwóch pozornie przeciwstawnych światach — luksusowym handlu detalicznym i historycznym designie. Jako architekt projektu w słynnej firmie Peter Marino Architects, Gustave pracował nad projektami dla Barney’s, a także nad dodatkami do zabytkowych domy w East Hampton w stanie Nowy Jork, w Westport w stanie Connecticut i w Nowym Jorku. Studio – założone w 1999 roku – pokazuje jego płynność projektową w ponad 30 prywatnych zleceniach mieszkaniowych. Carlson jest Certyfikowanym Profesjonalistą Budownictwa Ekologicznego. Gustave, jego żona i dwójka dzieci mieszkają w Berkeley i Sonoma w Kalifornii. Gustave i jego żona są artystami, a ona pracuje ze znalezionymi przedmiotami, podczas gdy on jest wyszkolonym malarzem, którego prace można znaleźć w Saatchi Art. Córka pary, Belden, jest fotografem, który często fotografuje swoje prace architektoniczne.

Hygge i dobrostan

Hygge to jakość życia, a architektura mieszkaniowa ustawia scenę – powiedział Carlson, którego zlecenia mieszkaniowe obejmują style architektoniczne od klasycznego i nowoczesnego z połowy wieku po region Bay Area. Doświadczenie domu, który jest dostosowany do jednostki, generuje poczucie radości, które ostatecznie przenosi się poza jego mury – zaznaczył.

Przegląd projektów, które są przykładem wyjątkowego ukłonu Gustave Carlson Design w kierunku California Hygge, jest następujący.

Rezydencja Sonoma – Carlson zaprojektował ten inspirowany wiejskim domem weekendowy obiekt dla swojej rodziny w Sonoma. Położony w dawnym sadzie orzechowym, dom wraz ze stodołą, która służy jako studio dla jego żony artystki – oddaje doświadczenie kalifornijskiego kempingu. Podobnie jak budynki gospodarcze w okolicy, dom pokornie wpisuje się w krajobraz. Carlson ustawił dom wzdłuż osi wschód-zachód, aby zapewnić naturalne światło w całym domu, a wszystkie pokoje w domu mają dostęp od zewnątrz. Drewniany taras w kształcie litery L łączy dom i stodołę, a zadaszony ganek został umieszczony w celu stworzenia chłodnego miejsca, w którym można uciec przed upałem letniego popołudniowego słońca.

Rezydencja Berkeley Hills – zainspirowany miłością właściciela domu do białej kuchni i wypełnionego światłem otoczenia, Carlson otworzył przestrzenie tego skromnego domu w stylu rancza z lat 50. XX wieku, używając czerwieni jako akcentu. Osobista kolekcja dzieł sztuki właściciela domu jest wyeksponowana na ścianach i na kominku. Carlsona i budowniczego Scotta Harrisona łączy zamiłowanie do gotowania i ogrodnictwa, co dało wspólną płaszczyznę rozwiązywania problemów projektowych. Rezydencja Carter Acres z widokiem na niezwykły park regionalny oferuje widok na otaczający park i dziką przyrodę. Został również zaprojektowany, aby uchwycić odległe widoki Mount Diablo. Każdy z głównych pokoi wychodzi na widok na góry, co sprawia, że otoczenie zmienia się wraz ze zmianami pogody w ciągu dnia. Zarówno we wnętrzu, jak i na zewnątrz paletę definiują organiczne, naturalne materiały.

Rezydencja Point Reyes – posiadłość położona jest w odległości krótkiego spaceru od centrum miasta i bukolicznej stacji Point Reyes. Znajduje się w niej domek z lat 30. XX wieku, stodoła z przełomu XIX i XX wieku oraz minimalistyczny krajobraz. Zgodnie z lokalnymi wytycznymi projektowymi Carlson połączył zewnętrzną estetykę domu z jego naturalnym otoczeniem, realizując w ten sposób wizję właścicieli domów dotyczącą otwartego, nowoczesnego wnętrza poprzez rekonfigurację i zmianę przeznaczenia przestrzeni. Podczas gdy właściciele pragnęli nowoczesnego domu, chcieli, aby dom pasował do sąsiedztwa małych domków z brązowego gontu i domów z szalunków.

Projekt wnętrz autorstwa Destilat.
Projekt wnętrz autorstwa Destilat zwraca szczególną uwagę na akustykę pomieszczenia i oświetlenie, które jest wykorzystywane do stworzenia sceny dla wielopłaszczyznowej estetyki materiałów (grubo szpachlowane i miękko pokryte ściany, poczerniałe i szkliwione drewno, aksamitne tkaniny i chłodne metalowe powierzchnie). Fot. Monika Nguyen.

Z kolei Imagine, studio projektowe autorstwa Mélodie Violet, zaprezentował House Caledonia, najnowszy dodatek do portfolio wysokiej jakości projektów wnętrz dostosowanych do aspiracji klientów i nie tylko. Tworzony przez dwa lata projekt jest trzecią realizacją dla tego samego klienta: młodej rodziny, która zamieszkała teraz w całkowicie odnowionym starym domu w Ville Mont-Royal, znanej dzielnicy Montrealu. Oprócz całkowitej renowacji wnętrz istniejących pomieszczeń, zlecenie obejmowało stworzenie nowej przybudówki z tyłu domu, nowego podwójnego garażu i nowego układu krajobrazu. Główny apartament zawiera udogodnienia przypominające luksusowy hotel, w tym popielatoniebieską aksamitną sypialnię Ligne Roset, otoczoną z obu stron niestandardowymi stolikami nocnymi z drewna hikorowego i świetlistą ścianę ze złotej aksamitnej tapety. Przesuwane dębowe drzwi dzielą główną łazienkę na dwie odrębne części, z których łączą się wzornictwo. Dla Mélodie Violet możliwość stworzenia świata fantazji w sypialniach dwóch młodych dziewcząt była szczególnie kuszącym wyzwaniem. Pierwszy pokój ma motyw wiśni i złota, z pojedynczą ścianą ozdobioną tapetą z ciemnego framboise. Sąsiednia łazienka kontynuuje kolorystykę dzięki domieszkom złota, mosiądzu i różowych elementów. Sypialnię drugiego dziecka podkreśla tapeta ze złotymi bąbelkami na białym tle, która delikatnie kontrastuje z indywidualnie zaprojektowanymi firankami w kolorze wiśni i różu. Druga łazienka zapewnia bardziej uspokajającą atmosferę, ze złotymi akcentami i teksturowanymi białymi panelami ściennymi. Obie łazienki wyposażone są w armaturę z różowego złota i mosiądzu, a także małe okrągłe mozaiki i jasne lastryko na podłodze. Pokoje są bardzo zatłoczone, ale wszystko działa dobrze – podsumowała pani Violet. Dziewczyny absolutnie uwielbiają swoje nowe pokoje, a cała rodzina jest teraz otoczona ciepłem i wygodą domu zaprojektowanego zgodnie z ich pragnieniami – podkreśliła.

Przytulanie i kameralnie

Na Brooklinie architekci z Palette Architecture zrewitalizowali włoską kamienicę z końca XIX wieku. Po tym, jak poprzedni właściciele usunęli oryginalne detale, ścianki działowe i materiały, duch budynku został zniekształcony. Założenia projektowe zakładały rewitalizację pierwotnego charakteru domu, ze współczesnymi nawiązaniami do historii i natury. Odnowione drewniane schody prowadzą z holu wejściowego na bardziej kameralne drugie piętro. U szczytu schodów gabinet osobisty, ozdobiony półkami na książki i parą szklanych drzwi, prowadzi na taras na dachu z widokiem na ogród. Na drugim piętrze znajduje się również główna sypialnia z działającym kominkiem, odrestaurowaną niższą sypialną i wyłożoną marmurem łazienką. Na trzecim piętrze znajduje się para sypialni i łazienek, każda z unikalnymi okładzinami ściennymi, armaturą i oświetleniem.

Ten projekt znajduje się jedną przecznicę od kanału Gowanus w Carroll Gardens na Brooklynie.
Ten projekt znajduje się jedną przecznicę od kanału Gowanus w Carroll Gardens na Brooklynie. Czteroosobowa rodzina, mąż i żona pracujący w branży wydawniczej, oraz ich dwie córki, mieszkali w domu przez dziesięć lat, zanim zdecydowali się na rozbudowę: powiększenie kuchni i stworzenie większych pokoji dla swoich dwóch córek. Głównym motorem planowania rozbudowy była praca wokół istniejącej magnolii i upewnienie się, że będzie miała wystarczającą ilość światła, korzeni i baldachimu, aby mogła się rozwijać po zakończeniu rozbudowy. Wykończenia charakteryzują się żywymi kolorami, wzorami, teksturami i przytulnymi zakamarkami. Fot. Franciszek Dzikowski/OTTO.

Fws_work to multidyscyplinarne studio projektowe z siedzibą w Nowym Jorku i Tajpej. Tworzy angażujące środowiska, świadcząc usługi projektowania wnętrz, brandingu i mebli. Projekty opierają się na bogatych koncepcjach/narracjach, procesie współpracy i docenianiu szczegółów. Zaprojektowana przez Fws – Residence W w Tajlandii zapewnia poczucie spokoju w domu z widokiem na miasto Qinpu, znane z szybkiego rozwoju i transportu centrum. Właściciel jest pilotem linii lotniczych, spędzającym większość czasu na ciągłych podróżach między różnymi krajami z krótkimi pobytami. Dom jest dla niego oazą, która zapewnia poczucie relaksu w chwili, gdy wraca do domu. Aby odpowiedzieć na pragnienie właściciela dotyczące relaksu, Fws_work wykorzystało materiały dotykowe, takie jak gips i drewno dębowe, jako niezbędne tło, w połączeniu z tkaną trzciną, żebrowanym szkłem, enkaustycznymi płytkami ceramicznymi i lnianymi meblami, aby stworzyć zmysłowe ciepło. Ponadto, wyrafinowane rzemiosło ujawnia się dzięki spójnym detalom frezowania. Selektywna paleta materiałów i detale stolarki przywołują u klienta wspomnienia z wiejskiego domu z dzieciństwa, a także śródziemnomorskich odosobnień podczas podróży. Korytarz przejściowy, łączący otwartą przestrzeń z sypialniami i salą wielofunkcyjną, jest pokryty panelami z drewna dębowego i ścianami z gipsu. Częściową ściankę działową zastąpiono warstwami plecionych paneli z trzciny cukrowej i żebrowanego szkła, aby przyciągać światło słoneczne do korytarza, zapewniając jednocześnie prywatność i izolację akustyczną pomieszczenia. Wyrównana stolarka od ścian do sufitu tworzy głębię i wymiar, gdy świeci światło. Oprócz neutralnej palety, spójnej z otwartą przestrzenią, głęboki turkusowy kolor zaciera granicę między górną ścianą a sufitem, wprowadzając do sypialni poczucie wyciszenia po ciężkim dniu.

W harmonii z resztą

W domu we francuskim Bordeaux przestrzeń życiowa odsłania się poprzez widoki, które zmieniają się wraz z wiatrem i pływami, jak żywa i oddychająca pocztówka. Ten tradycyjny dom mocno zakotwiczony nad morzem, na piaszczystym wzgórzu na południu L’île de Ré, otwiera się całkowicie na ocean. Przy silnym ustawieniu wyzwaniem tej renowacji było stworzenie nowej przestrzeni życiowej przy użyciu istniejącej struktury o niesamowitym potencjale. Właściciele chcieli wyremontować dom, aby był bardziej dostosowany do ich stylu życia, wygodniejszy, a przede wszystkim dostosowany do ich gustów. Projekt opierał się na całkowitym remoncie wnętrza domu, a także na przedefiniowaniu otworów w przestrzeni zewnętrznej. Sercem projektu jest połączenie przestrzeni wewnętrznej i zewnętrznej. To jeden z początkowych elementów zmieniających sposób postrzegania całej zamieszkałej przestrzeni. Rozważano tworzenie obiektów wewnętrznych w celu stworzenia nowej tożsamości dla tych obszarów, a także budowania relacji z otoczeniem.

Dom został zaprojektowany dla pary, ale został również zaprojektowany jako relaksujące i przyjemne miejsce na rodzinne wizyty. Mając to na uwadze, strefa relaksu w sercu domu łączy jadalnię, kuchnię, salon i sypialnie dębową wstęgą zapewniającą dostęp do różnych obszarów. Sypialnie ukryte za wstęgą są odsunięte od głównej części domu. Projektowe wrażenie jest takie, że jest to dom, który można łatwo dostosować do każdego stylu życia.

W tym samym duchu zaprojektowano klatkę schodową zapewniającą dostęp do dodatkowego łóżka w jednej z sypialni, przemyślaną z myślą o zestawie kubatur, w japońskich stopniach, aby ograniczyć jej zakres i tworząc miejsca do przechowywania pod każdym schodkiem. Wykonano drugą klatkę schodową z poręczą z drewnianych listew, za którą ukryto dodatkowy schowek. Liczne detale podkreślają czyste przestrzenie, składające się z linii zniuansowanych bielą, czasem matową, satynową, a nawet błyszczącą. Detale te podkreślają takie materiały, jak granit i mosiężny drut, a także staranne użycie dębu.

Sypialnia główna reprezentuje i podsumowuje efekt koncepcyjny dostosowany do wykorzystania przez klientów ograniczonej przestrzeni. Ten pokój to sekwencja planów, widoków i ukrytych przestrzeni, zaczynając od wejścia przed ogólnymi magazynami i toaletami. Przyciągającym uwagę elementem jest wezgłowie. Za nim – duży prysznic jest dostępny z obu stron i prowadzi do widoku na ocean przez szklany baner. Szeroka, jednoczęściowa szklana ściana oddziela prysznic od umywalek. Pomiędzy nimi jest szczelina, jak szczelina w wannie wykonanej na zamówienie. Podobnie jak falista wstęga udrapowana mozaiką zmiękczonego czarnego marmuru, nadająca atmosferę odpowiedniej do relaksu łaźni tureckiej.

TEKST: Diana Nachiło

Fot. v2.com.