Produkty

Blat kuchenny – jaki wybrać?

Dopracowana w szczegółach nowoczesna linia wyspy kuchennej „Industria” firmy Halupczok.

Blat kuchenny – jaki wybrać?

Blat jest jednym z najważniejszych komponentów w meblach kuchennych. Z jednej strony zapewnia przestrzeń roboczą dla przygotowania potraw, a z drugiej – jest istotnym elementem wystroju kuchni.

Reklama
Meblarski-1000-banner-srodtekstowy-750x100-gif-miesiecznik-i-portal-informacyjny-branzy-meblarskiej-biznes-meble-pl

Jak przekonuje Maciej Seroka z firmy Layman, producenci blatów kuchennych od strony technicznej już wiele lat temu osiągnęli wysoki poziom swoich produktów. Obecnie praktycznie wszystkie blaty laminowane oparte na płytach wiórowych oraz MDF odporne są na wilgoć, wysoką temperaturę czy intensywne użytkowanie.

Natomiast design blatów ulega ciągłemu rozwojowi podążając za nowymi trendami. Przez ostatnie lata czołowe miejsca w sprzedaży zajmują blaty drewnopodobne oraz blaty imitujące odcienie betonu. Obecnie coraz częściej klienci wybierają blaty matowe, głównie w kolorze czerni, wykonane w technologi anty finger print zapobiegającej pozostawianiu odcisków placów na blacie – mówi Maciej Seroka. – Nowością na rynku są blaty z odważnym designem wplatającym wątki marmuru z widocznymi złotymi lub metalicznymi akcentami.

Jakie blaty wybierane są najchętniej?

Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM, potwierdza, że najchętniej wybierane są blaty postformingowe, których zaletami są: praktyczność w użytkowaniu, odporność na uszkodzenia mechaniczne, trwałość, estetyczny wygląd, a także bogactwo dekorów i struktur. Wśród najchętniej wybieranych dekorów ozdobnych od lat są wzory drewna i kamieni naturalnych, ale podobają się również dekory odzwierciedlające fakturę betonu lub, szczególnie w ostatnich latach, gładkie powierzchnie w czarnym wybarwieniu – dodaje Sylwia Kowalska-Mikutel.

TEKST: Marek Hryniewicki