Nowa data targów MEBLE POLSKA 2022

Nowa data targów MEBLE POLSKA 2022

W oficjalnym komunikacie poinformowano, że zmiana terminu tych wydarzeń odbyła się na życzenie kluczowych zwiedzających oraz wystawców, z którymi organizator – Grupa MTP – pozostaje w stałym kontakcie.

Kiedy odbędą się targi MEBLE POLSKA 2022?

Z uwagi na niepewną sytuację epidemiczną targi MEBLE POLSKA i HOME DECOR, planowane pierwotnie na luty 2022 roku, odbędą się w Poznaniu od 16 do 19 maja 2022 roku.

Byliśmy w pełni przygotowani do zorganizowania targów w lutym z zachowaniem najwyższych środków bezpieczeństwa. Musieliśmy jednak wziąć pod uwagę obawy przed podróżowaniem, jakie zgłaszała nam cześć zwiedzających – mówi Józef Szyszka, dyrektor targów MEBLE POLSKA.

W połowie stycznia w systemie rejestracji swoje uczestnictwo w poznańskich targach meblowych i wnętrzarskich zgłosili kupcy z 50 krajów. Niestety część kluczowych grup zakupowych, głównie z Niemiec, z uwagi na rozprzestrzeniający się wariant Omikron podczas rozmów z organizatorami zapowiadała znaczące ograniczenie liczby ich reprezentantów w trakcie targów w lutym, bądź nawet całkowitą rezygnację z udziału w tym wydarzeniu. Jednocześnie kupcy jako alternatywny termin organizacji targów w Poznaniu wskazywali maj. Za przesunięciem terminu targów optowali także wystawcy, do których również docierały sygnały o możliwej nieobecności ich klientów w lutym.

Wszyscy, zarówno producenci i kupcy meblowi nie mogą się doczekać spotkania. MEBLE POLSKA to obecnie jedyne targi meblowe w Europie, na których można znaleźć tak bogatą ofertę mebli ze średniej i niższej klasy cenowej wyjaśnia Józef Szyszka i dodaje, że z informacji otrzymanych od wystawców wynika, że przesunięcie terminu targów na maj będzie dodatkowo korzystne z uwagi na opóźnienia w cyklach realizacji zamówień.

Także dla branży wnętrzarskiej termin majowy wydaje się w obecnej sytuacji znacznie bardziej korzystny – dodaje Aleksandra Wilk, dyrektor targów HOME DECOR.

Grupa MTP podkreśla, że termin majowy jest jednorazową zmianą podyktowana warunkami epidemicznymi. W kolejnych latach targi MEBLE POLSKA organizowane będą w tradycyjnym terminie w pierwszym kwartale.

Targi MEBLE POLSKA to największa na świecie prezentacja oferty polskich producentów mebli. W ostatniej edycji tych największych kontraktacji meblowych w Europie Środkowo-Wschodniej, które odbyły się w lutym 2020 roku tuż przed wybuchem pandemii, uczestniczyło ponad 22 tys. osób z 69 krajów. 38 proc. zwiedzających stanowili kupcy meblowi z zagranicy.

By otrzymywać od nas aktualne i wartościowe treści

ZAPISZ SIĘ DO BEZPŁATNEGO NEWSLETTERA portalu www.biznes.meble.pl

Meblarski-1000-banner-srodtekstowy-750x100-gif-miesiecznik-i-portal-informacyjny-branzy-meblarskiej-biznes-meble-pl

By otrzymywać od nas aktualne i wartościowe treści (m.in. wyniki plebiscytów)