Ile niedziel grudnia przed sklepami meblowymi?

Rekordowe otwarcie 20. salonu Agata w Polsce, na Targówku w listopadzie 2016 r. Fot. Biuro prasowe Agata.

Ile niedziel grudnia przed sklepami meblowymi?

Meblarski-1000-banner-srodtekstowy-750x100-gif-miesiecznik-i-portal-informacyjny-branzy-meblarskiej-biznes-meble-pl

Już wkrótce minie miesiąc od dnia, w którym zaczęły się problemy sklepów meblowych. 6 listopada po południu rząd niespodziewanie zmienił wcześniejsze zapowiedzi i poinformował o wejściu w życie rozporządzenia Rady Ministrów zgodnie z którym 7 listopada zamknięte zostały salony meblowe o powierzchni przekraczającej 2 tys. m kw., podobnie jak te znajdujące się w galeriach handlowych. Tę kwestię poruszaliśmy w kilku publikacjach:

Rząd stawia meble pod ścianą

„Czy rząd przywróci działanie sklepów meblowych?”

Agata, IKEA, Jysk – co zawiera ich oświadczenie?

„Jak długo sklepy meblowe pozostaną zamknięte?”

Jest decyzja odnośnie sklepów meblowych

„Pierwsze komentarze o ponownym otwarciu sklepów”

Sklepy miały być zamknięte do 29 listopada, ostatecznie zostały ponownie otwarte 28 listopada.

Jak się jednak okazuje nie oznaczało to końca emocji dla handlu, w tym także handlu meblami. W ostatnich dniach trwały bowiem ożywione dyskusje nt. otwarcia placówek handlowych w niedzielę 6 grudnia. Wszelkie wątpliwości rozwiał odpowiedni podpis głowy państwa, o którym poinformowano na oficjalnej strona Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. 3 grudnia Prezydent złożył podpis pod ustawę, która znosi zakaz handlu w niedzielę 6 grudnia: W zmianie do ustawy z dnia 10 stycznia 2018 r. o ograniczeniu handlu w niedziele i święta oraz w niektóre inne dni, ustawa wprowadza epizodyczne rozwiązanie polegające na zniesieniu zakazu handlu, o którym mowa w art. 5 tej ustawy, w niedzielę w dniu 6 grudnia 2020 r. w placówkach handlowych.

Oznacza to, że m. in. przed sklepami meblowymi trzy niedziele handlowe w grudniu:

6 grudnia 2020 r.

13 grudnia 2020 r.

20 grudnia 2020 r.

Informację o terminach otwarcia salonów przekazała klientom Agata: Teraz cały weekend można robić zakupy. W niedzielę też. Zapraszamy do salonów również 6 grudnia, który jest niedzielą handlową. Salony będą otwarte w standardowych godzinach. Przypominamy o zachowaniu wszystkich zasad bezpieczeństwa.

Komunikat w tej sprawie wydała również IKEA: Na podstawie ustawy z dnia 27 listopada 2020 r. sklepy stacjonarne IKEA oraz Domolinia będą otwarte dla klientów w niedzielę, 6 grudnia. Godziny otwarcia sklepów pozostają niezmienne, tak jak w pozostałe niedziele handlowe.