Handel w Niemczech przed kolejnymi wyzwaniami

Elmar Duffner, prezes Stowarzyszenia Niemieckiego Przemysłu Meblarskiego (VDM) i CEO Vivonio Group. Fot. Materiały prasowe Vivon

Handel w Niemczech przed kolejnymi wyzwaniami

Meblarski-1000-banner-srodtekstowy-750x100-gif-miesiecznik-i-portal-informacyjny-branzy-meblarskiej-biznes-meble-pl

W Niemczech trwają obecnie konsultacje polityczne w sprawie nowelizacji ustawy o ochronie przed zakażeniami oraz wprowadzenia hamulca bezpieczeństwa na terenie całego kraju.

W obliczu zbliżających się ważnych decyzji, wzywamy decydentów politycznych do uwzględnienia postępów poczynionych w ostatnich tygodniach w zakresie zakupów o niskim stopniu kontaktu i niskim ryzyku. Sprawdzone i ugruntowane możliwości bezkontaktowego odbioru zamówionych towarów w ramach rozwiązań Click & Collect muszą pozostać, chyba, że rosnąca liczba zachorowań umożliwi powszechne otwarcie handlu detalicznego. W wielkopowierzchniowym handlu detalicznym meblami należy nadal umożliwiać rezerwację indywidualnych spotkań konsultacyjnych (w ramach Click & Meet) z maksymalnie dwoma osobami na konsultacji i ścisłym przestrzeganiem ograniczeń powierzchni. Aktualny, negatywny test na koronawirusa może stanowić gwarancję dodatkowego bezpieczeństwa w tym zakresie – komentuje Elmar Duffner, prezes Stowarzyszenia Niemieckiego Przemysłu Meblarskiego VDM.