Dwie nowe inwestycje w przemyśle drzewnym

Stoisko targowe firmy Aspi.

Dwie nowe inwestycje w przemyśle drzewnym

Z komunikatu wydanego przez SSSE, decyzję o nr 68 otrzymał przedsiębiorca z Suwałk. Firma Aspi – bo o niej mowa – w ramach nowej inwestycji zwiększy moc produkcyjną istniejącego przedsiębiorstwa poprzez unowocześnienie parku magazynowego i jego automatyzację. Przedsiębiorca zadeklarował poniesienie kosztów kwalifikowanych w wysokości co najmniej 16 mln zł oraz zobowiązał się zwiększyć zatrudnienie, obecnie będące na poziomie 127 pracowników, o 3 nowych pracowników.

Aspi to producent narzędzi dla branży drzewnej i meblarskiej, który działa na rynku od ponad 10 lat. Firma oferuje szeroki wybór narzędzi do obróbki drewna, w tym piły tarczowe z ostrzami HM, piły stellitowane i piły trakowe oraz wiele innych. Jako producent narzędzi dla stolarzy prowadzą też sprzedaż pił taśmowych.

Kolejną decyzję o wsparciu (nr 69) otrzymała firma Transport Handel i Produkcja Drewna Andrzej Dębicki z siedzibą w Strabli (gm. Wyszki). Nowa inwestycja zostanie zrealizowana w gminie Bielsk Podlaski w miejscowości Chraboły i będzie polegała na utworzeniu nowego zakładu produkcyjnego poprzez budowę hali produkcyjnej, zaplecza socjalno-biurowego oraz zakup i montaż maszyn i urządzeń posiadających systemy sterowania, automatyzacji, optymalizacji i kontroli procesów produkcji elementów drewnianych, takich jak m.in.: łaty, kantówki, deski, palety.
Przedsiębiorca zadeklarował poniesienie kosztów kwalifikowanych w wysokości co najmniej 11 mln zł oraz zobowiązał się zatrudnić 2 nowych pracowników.

Zarząd Strefy poinformował również, że przedsiębiorcy z obszaru zarządzanego przez SSSE, którzy otrzymali decyzją o wsparciu, mogą skorzystać z pomocy publicznej, w ramach Polskiej Strefy Inwestycji. Umożliwia ona na zwolnienia z podatku dochodowego nawet do 70 % wartości zainwestowanego kapitału. Jest to najwyższy poziom pomocy publicznej w kraju.

Meblarski-1000-banner-srodtekstowy-750x100-gif-miesiecznik-i-portal-informacyjny-branzy-meblarskiej-biznes-meble-pl

Dziękujemy, że jesteś z nami. By otrzymywać od nas aktualne i wartościowe treści ZAPISZ SIĘ DO BEZPŁATNEGO NEWSLETTERA portalu www.biznes.meble.pl