Dwa razy większy sklep IKEA w Poznaniu

IKEA

Dwa razy większy sklep IKEA w Poznaniu

W grudniu 2007 rozpoczęła się rozbudowa sklepu IKEA Poznań. Pierwszy etap inwestycji dotyczy zwiększenia powierzchni magazynu z 968 m² do 2.732 m².

Od połowy stycznia 2008 zacznie się budowa pierwszej kondygnacji sklepu IKEA w Poznaniu. Całkowite zakończenie inwestycji przewidywane jest na grudzień 2008.

Sklep IKEA Poznań odwiedza rocznie dwa miliony klientów, z czego milion dokonuje zakupów. Od 2005 roku podwoił się wolumen sprzedaży, a zatrudnienie wzrosło ponad trzykrotnie od czasu rozpoczęcia działalności sklepu IKEA we Franowie. Poznański sklep IKEA został uznany w 2007 roku za najlepszy sklep IKEA na świecie pod względem wzrostu wielkości sprzedaży.

Obecna powierzchnia sklepu 14.564 m² to za mało, by pomieścić asortyment IKEA oraz wygodnie obsłużyć naszych klientów z Poznania i okolic. Sklep IKEA Poznań funkcjonuje w obecnym kształcie od 1999 roku i od tamtej pory nie miał znaczących przebudów. Postanowiono zatem dwukrotnie zwiększyć powierzchnię sklepu, aby uprzyjemnić naszym klientom pobyt na terenie sklepu, a także poprawić komfort dokonywania zakupów. Sklep IKEA po przebudowie będzie wyższy o jedną kondygnację, a jego docelowa powierzchnia to 29.455 m². Nowa powierzchnia umożliwi zaprezentowanie całego asortymentu IKEA, czyli około 9.500 produktów.

Rozbudowa łączy się ze zwiększeniem ilości ekspozycji meblowych, jak również z powiększeniem hali targowej oraz magazynu samoobsługowego. Klienci będą mieć do dyspozycji więcej stanowisk kasowych, których liczba zwiększy się z 16 do 28. Restauracja będzie mogła obsłużyć około 580 osób, czyli trzy razy więcej niż obecnie. W projekcie rozbudowy sklepu IKEA w Poznaniu zadbano również o najmłodszych. Powstanie większy i wygodniejszy plac zabaw tzw. Smålandia, w której maluchy bezpiecznie spędzą czas pod opieką pracowników IKEA.

Kolejna inwestycja sklepu IKEA w Poznaniu dotyczy powiększenia parkingu z 817 do 1200 miejsc parkingowych. Rozpoczęcie budowy parkingu podziemnego przewidywane jest na lipiec 2008.