Drewno konfliktowe z Rosji i Białorusi

Drewno konfliktowe z Rosji i Białorusi

4 marca Zarząd PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes – Program Zatwierdzenia Systemów Certyfikacji Leśnej) poinformował, że jest bardzo zaniepokojony atakiem rządu rosyjskiego na Ukrainę.

Inwazja militarna stoi w bezpośredniej sprzeczności z naszymi podstawowymi wartościami. Ta agresja powoduje niewypowiedziany i niedopuszczalny ból i śmierć niewinnych ludzi, w tym kobiet i dzieci. Ma również natychmiastowy, długotrwały i destrukcyjny wpływ na środowisko, lasy i wielu ludzi, którzy utrzymują się z lasówpodkreślił Zarząd PEFC International w oficjalnym komunikacie.

Jak poinformowano, stwierdzenie, że drewno z Rosji i Białorusi jest drewnem pochodzącym z konfliktu, jest następstwem nadzwyczajnego posiedzenia Rady PEFC International zwołanego 4 marca w celu omówienia militarnej agresji Putina na Ukrainę i jej konsekwencji dla PEFC oraz dla właścicieli lasów i firm certyfikowanych przez PEFC.

Klasyfikacja drewna z Rosji i Białorusi jako drewna pochodzącego z rejonu konfliktu wynika z przyjęcia przez Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych rezolucji w sprawie agresji na Ukrainę, która „w najostrzejszych słowach ubolewa nad agresją Federacji Rosyjskiej na Ukrainę […] [i] zaangażowaniem Białorusi” – zaznaczył Zarząd PEFC International.

ZOBACZ TAKŻE: Sankcje obejmą białoruski eksport drewna

W oficjalnym komunikacie przekazano również, że Zarząd PEFC International cały czas monitoruje sytuację i w razie potrzeby rozważy podjęcie dodatkowych środków.

Wyjaśnienie, że drewno z Rosji i Białorusi ma być sklasyfikowane jako „drewno z konfliktów”, opiera się na rezolucji Zgromadzenia Ogólnego ONZ A/ES-11/L.1 (2 marca 2022 r.) „Agresja na Ukrainę” podczas 11. nadzwyczajnej sesji specjalnej, w celu ochrony integralności certyfikacji łańcucha dostaw PEFC. To wyjaśnienie jest wstępnie ważne przez sześć miesięcy.

Na stronie internetowej PEFC International pojawiła się również uwaga techniczna, z której wynika, że podczas kontroli pochodzenia produktu PEFC traktuje się „drewno konfliktowe” jako „kontrowersyjne źródło” (PEFC ST 2002:2020 3.7), którego nie można stosować w grupach produktów certyfikowanych przez PEFC (PEFC ST 2002:2020 dodatek 1 6.1). „Drewno z konfliktów” definiuje się jako „Drewno, które było przedmiotem handlu w pewnym momencie łańcucha dowodowego przez ugrupowania zbrojne, czy to frakcje rebeliantów, czy zwykłych żołnierzy, lub przez administrację cywilną zaangażowaną w konflikt zbrojny, lub jej przedstawicieli, w celu utrwalenia konfliktu lub wykorzystania sytuacji konfliktowych dla osobistych korzyści". (PEFC ST 2002:2020, 3.6)

PEFC opublikuje dalsze wytyczne w najbliższych dniach.

By otrzymywać od nas aktualne i wartościowe treści

ZAPISZ SIĘ DO BEZPŁATNEGO NEWSLETTERA portalu www.biznes.meble.pl

Inwazja militarna stoi w bezpośredniej sprzeczności z naszymi podstawowymi wartościami. Ta agresja powoduje niewypowiedziany i niedopuszczalny ból i śmierć niewinnych ludzi, w tym kobiet i dzieci. Ma również natychmiastowy i długotrwały, destrukcyjny wpływ na środowisko, lasy i wielu ludzi, którzy utrzymują się z lasów –  podkreślił Zarząd PEFC International w oficjalnym komunikacie.

Jak poinformowano, stwierdzenie, że drewno z Rosji i Białorusi jest drewnem pochodzącym z konfliktu jest następstwem nadzwyczajnego posiedzenia Rady PEFC International zwołanego 4 marca w celu omówienia militarnej agresji Putina na Ukrainę i jej konsekwencji dla PEFC oraz dla właścicieli lasów i firm certyfikowanych przez PEFC.

PEFC opublikuje dalsze wytyczne w najbliższych dniach.

By otrzymywać od nas aktualne i wartościowe treści

ZAPISZ SIĘ DO BEZPŁATNEGO NEWSLETTERA portalu www.biznes.meble.pl