Projekt CUCINAnD'O, który szef kuchni Davide Oldani opracował we współpracy z Attilą Veressem, trafił do katalogu ARAN Cucine i jest częścią szerszej refleksji łączącej sztukę kulinarną ze zrównoważonym rozwojem. Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.
Najnowsze trendy w kuchni prosto z Mediolanu
Jaka będzie kuchnia przyszłości? Rzućmy okiem na propozycje z targów EuroCucina / FTK 2024.
Dziś, bardziej niż kiedykolwiek, kuchnia to przede wszystkim strategiczne centrum domu. Ponadto jest to przestrzeń dobrze przemyślana i zaprojektowana pod względem zrównoważonego rozwoju. Jakie są więc najnowsze trendy w kuchni, które odsłonił Mediolan? Przekonajmy się.
V3 jest hołdem dla 85. rocznicy powstania Vipp , duńskiej marki specjalizującej się w obróbce metali. Samonośne moduły są pokryte naturalnym anodyzowanym aluminium, z pionowo wytłaczanymi profilami, które zakrzywiają się wzdłuż krawędzi, nadając wykończeniu z efektem metalu subtelną elegancję. Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.
W tym roku w Mediolanie kuchnia została przede wszystkim uznana za najbardziej otwartą przestrzeń. Potwierdziło się też to, iż stanowi serce domu. Jest również uprzywilejowaną przestrzenią do budowania relacji międzyludzkich i wspólnego spędzania czasu.
Koncepcja zwiększonej przestrzeni została przez Veneta Cucine wyniesiona na nowy poziom, zgodnie z ideą „więcej przestrzeni, więcej wolności”. Fot. Paolo Riolzi | Salone del Mobile.Milano.
EuroCucina 2024 patrzy w przyszłość
Odpowiedzialność środowiskowa, ekonomiczna i społeczna to wątek, który połączył instalacje, scenografie, projekty, rozmowy i doświadczenia degustacyjne, towarzyszące odbywającym się co dwa lata targom EuroCucina / FTK. W tym roku wszystko odbywało się pod sztandarem sztucznej inteligencji, ekosystemu i neuronauki.
Elementi jest ostatecznym wyrazem stylu minimalistycznego, produktem badań i rozwoju Snaidero, skupiającym się na naturalnej esencji kształtów. Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.
Najnowocześniejsze technologie, innowacyjne materiały, współpraca z szefami kuchni i projektantami oraz zrównoważony rozwój we wszystkich najnowszych produktach prezentowanych w Mediolanie – to główne tematy tego wydarzenia odbywającego się co dwa lata.
Dzięki nowemu, odważnemu i autentycznemu ultramarynowemu kolorowi frontu oraz urzekającemu frontowi z lustrzanego szkła, marka premium next125 zaprezentowała przyciągające wzrok elementy, które hipnotyzowały odwiedzających. Koncept next125 został również doceniony przez organizatorów targów za przyciemniane na brązowo szkło lustrzane, które zwiększa przestronność pomieszczenia. Fot. Paolo Riolzi | Salone del Mobile.Milano.
Dzisiaj kuchnia staje się centrum eksperymentów
To obszar technologii stosowanych nie tylko w świecie cyfrowym, ale także w poszukiwaniu innowacyjnych materiałów, wykończeń i rozwiązań projektowych. Z obserwacji wielu prezentowanych w tym roku produktów wynika, iż znaczna część producentów prowadzi badania nad nową koncepcją kuchni.
Stilo to elegancki i elastyczny system mebli, który studio projektowe Spalvieri & Del Ciotto stworzyło dla włoskiej marki Scavolini. Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.
Coraz bardziej otwarta kuchnia już od dawna nie jest przeznaczona tylko i wyłącznie do przygotowywania potraw. To przestrzeń do codziennego życia, wzbogacona szlachetnymi materiałami i wyjątkowymi parametrami technicznymi.
Na dużym stoisku na targach EuroCucina / FTK – Technology For the Kitchen, Samsung zaprezentował cały ekosystem współczesnych inteligentnych i połączonych urządzeń za pośrednictwem bezpiecznej platformy Knox. Tak stworzył system Bespoke AI, czyli serię urządzeń, w tym piekarniki, pralki, lodówki i zmywarki , które są w stanie zrozumieć nasze nawyki i pomóc w kuchni oraz w pracach domowych. Fot. Paolo Riolzi | Salone del Mobile.Milano.
Najnowsze trendy w kuchni: między materiałami i technologiami
W tegorocznej edycji biennale szczególnie obecne były dwa główne tematy: technologia i materiały. Pierwszy z nich upraszcza obsługę, pomaga przygotować i konserwować żywność. Ponadto oferuje miniaturyzację, minimalne wymiary i powierzchnie oszczędzające miejsce.
Na powierzchni prawie 1 tys. m2 Miele zaprezentowało niespotykaną dotąd odsłonę marki i produktu. Pod hasłem „Puls każdej kuchni” odwiedzający wyruszyli w inspirującą podróż, podczas której poznali dwa nowe światy kolorów i funkcje cyfrowe zapewniające wygodne i zrównoważone życie. Fot. Paolo Riolzi | Salone del Mobile.Milano.
Trudno sobie jednak wyobrazić technologię bez odpowiednich materiałów. Nierozerwalnie wiążą się z nimi poszukiwania perfekcji, luksusu i wyjątkowych parametrów technicznych.
Marka LEICHT zaprezentowała kuchnię BAHIA, główny produkt z najnowszej kolekcji. Najbardziej przyciągającym wzrok elementem był front fornirowany z pionową strukturą rowków. Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.
Nie ma funkcjonalności bez AGD
W kuchni przyszłości, a zwłaszcza w sprzęcie AGD, projektanci dają z siebie wszystko. Dbają o zapewnienie funkcjonalności tam, gdzie wcześniej jej nie było. Najnowsze trendy w kuchni wymagają spotkania technologii z designem.
Według firmy Häcker, niezależnie od tego, jak klienci zaprojektują swoją wymarzoną kuchnię, concept130 nigdy nie będzie wyglądać jak zbiór różnych elementów ułożonych obok siebie. Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.Bluna+Hily+Zen to trio, które prezentowała podczas EuroCucina 2024 marka Binova. Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.Prisma zaprezentowała się na targach EuroCucina z marką Abimis. Wysokowydajna stal nierdzewna to kluczowy element kuchni Atria, zrealizowanej w hołdzie sztuce miksologii. Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.
Eggersmann przedstawił Nami, proj. Yabu Pushelberg, czyli monolit, który wygląda jakby przybył z kosmosu, ale zawiera najlepsze materiały z Ziemi. To kuchnia wyspowa, w której brąz i kwarcyt spotykają się w obiekcie, który wydaje się unosić. Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.
Dbałość o szczegóły i sposób, w jaki ASKO bierze pod uwagę każdy aspekt – od starannego doboru materiałów po to, jak urządzenia są zaprojektowane pod kątem stylu, wydajności i zrównoważonego rozwoju – to temat przewodni obecności firmy w Mediolanie. Fot. Paolo Riolzi | Salone del Mobile.Milano.
Harmonijna fuzja w wydaniu Stosa Cucine umiejętnie łączy różne elementy i skrupulatnie dobrane wykończenia, aby stworzyć dynamikę, integrując salon i kuchnię w jednym środowisku. Fot. Paolo Riolzi | Salone del Mobile.Milano.
Gdy studio projektowe Smeg rozpoczęło projekt mający na celu stworzenie najbardziej energooszczędnej kuchni wolnostojącej na świecie, Portofino było uosobieniem włoskiego wyrafinowania i dlatego też tak nazwano kolekcję. Fot. Paolo Riolzi | Salone del Mobile.Milano.
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.